“NEKÜNK SEP NYARUNK VOLT” – FRANCIAORSZÁG

SEP Beszámolók
2014. december 11 - 11 : 42

Gondolkodtál már azon hogy milyen lehet a világdivat fővárosában, Párizsban nem csak egy röpke körutazást hanem egy 4 hetes vagány cseregyakorlatot eltölteni? És arra számítottál hogy ez valaha egy karnyújtásnyira lesz?

Hát én nem, egészen tavaly decemberig…

Akkor ötlött a fejembe, hogy a kis rozoga franciatudásomat fel kéne fejleszteni és ha már, akkor a világot is kicsit szélesebb körben megismerni.

Minden úgy kezdődött, hogy hallottam innen-onnan hogy milyen jók ezek a csereprogramok és milyen sok helyre el lehet jutni velük. Nekem meg régi álmom volt egy kis Párizsi életet élni, amiben csinálok is valamit ami a további karrieremet építi. Így aztán elkezdtem egy francia ismerősömmel beszélgetni, aki nagyon is ajánlotta hogy jelentkezzek a SEP-re, jelöljem be nyugodtan Franciaországot és majd meglátom milyen jó is lesz minden. Úgy is tettem, jelentkeztem, beírtam a pontjaimat (amik akkoriban nem voltak túlságosan magasak) és elküldtem a jelentkezést. Nemsokára jött is a válasz hogy mehetek, már csak azt kell megbeszélni a kintiekkel hogy melyik városba. A francia SEO hölgyike nagyon aranyosan és segítőkészen állt hozzám, mg Skype beszélgetést is megszerveztünk hogy megbeszéljük mi is az amit csinálni akarok. Addig addig tervezgettük, amíg nyár nem lett és már biztos helyet találtunk ahol én is szívesen elvagyok és nem a lehetetlenbe nyúló feladat elé állítja őket.

Így aztán júniusban, a vizsgáim befejezése után ültem is föl a repülőre és irány a várva várt Párizs. Ott a helyi LEO fogadott aki nagyon készségesen mindenfelé elmutogatott, szervezte nekem a szállást és már az első nap bulimeghívásokkal bombázott. Tiszta VIP-nek éreztem magam… Mivel ilyen jól indult, a munkába is úgy mentem hogy csak jó lehet és nem is csalódtam, a párizsi Descartes egyetem hematológiai laboratóriumába kerültem egy mindenkinél aranyosabb professzor mellé aki azt kérte tőlem hogy érezzem jól magam, tanuljak sokat a gyakorlattól és ismerjem meg a várost. Mivel kiderült hogy nagy focirajongó ő is, azonnal megbeszéltük hogy az érdekesebb VB meccseket együtt nézzük a párizsi éjszakában.

A kollégák, a gyógyszerészhallgatók, mind csak arra biztattak hogy ismerjem meg minél jobban a várost és a környékét és én így is tettem. Egyik hétvégén még Disneylandbe is kiruccantunk megnézni milyen is az. Másik hétvégén meg a többi francia városban gyakorlatozó fiatal külföldiek jöttek össze Párizsban egy kis weekendre amin mindenki nagyon szívesen vett részt. A frissen szerzett barátok és a végeláthatatlan élmények tömkelegéből talán a Versailles-i kastély nyári lemenő nap fényébe boruló kertjei és a július 14-én, a Bastille napján az Eiffel toronyból kilőtt óriási tűzijátékpárádé fog leginkább megmaradni. De bizonyára az is, hogy életem egyik legkülönlegesebb hónapját töltöttem el ott és minden egyes perce amire visszaemlékszem elmosolyogtat egy pillanatra.

Mindenkinek ajánlom ezt a nagyszerű programot, és siessetek le ne maradjatok róla!

Vértessy Dani