Börze 2017 Pécs

Idén februárban Pécsett került megrendezésre a Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója

 

Megközelítőleg 400 hallgató és több mint 20 előadó vett részt a február végén tartott, háromnapos VIII. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján és Gyógyszerészbörzén, melynek során a magyar gyógyszerészhallgatók Pécsett gyűltek össze abból a szándékból, hogy szakmai tudásukat tovább mélyítsék leendő foglalkozásuk specifikusabb részeit bemutató előadásokkal, worshopokkal, valamint hogy megismerkedjenek jövőbeli kollégáikkal.

A magyar gyógyszerészhallgatóknak szóló rendezvények közül minden évben kiemelkedik a Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerészbörze elnevezésű esemény, melynek minden évben más gyógyszerészképzést folytató hazai egyetem ad otthont.  A 2017. február 24-26. között Pécsett megrendezett Találkozó különlegessége, hogy a Pécsi Tudományegyetem házigazdaként most először rendelkezik önálló Gyógyszerésztudományi Karral.

A rendezvény kitűnő hírnevének köszönhetően a tavalyinál is több résztvevő regisztrált a Találkozóra, a színvonalas szakmai programokról pedig a hazai gyógyszerész szakma legjobbjai gondoskodtak. A Találkozó idén a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Hallgatói Önkormányzata és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének kooperációjában valósult meg.

A rendezvény péntek délután a vendégek számára a szállások elfoglalásával kezdődött, majd este egy jelmezes partival folytatódott, melyre a különböző egyetemekről érkező hallgatók más-más fantasy témájú könyv, film, vagy sorozat szereplőinek beöltözve jelentek meg.

A találkozó hivatalos része szombaton reggel Prof. Dr. Perjési Pál, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánjának megnyitójával kezdődött, ezt követően beszédet mondott Langer András, a kari Hallgatói Önkormányzat elnöke, valamint Vértessy Dániel Miklós, a HuPSA elnöke.

A megnyitókat követően az idei rendezvény témájához, a gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó plenáris előadások során a terület elismert szakértői igyekeztek a hallgatóságot behatóbban megismertetni ezzel a témakörrel, melyre napjainkban igen nagy hangsúly helyeződik a mindennapi gyakorlatban. Ezután két workshop került megrendezésre, melyeken szintén a gondozás, valamint a klinikai gyógyszerészet és a pályaorientáció, karriertanácsadás került előtérbe mind magyar, mind angol nyelven. A nap folyamán előadást tartottak többek között a Magyar Étrendkiegészítők Szövetsége, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, illetve a Bonafort Kft. neves képviselői.

Az előadások mellett egy kerekasztal beszélgetés is megrendezésre került a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek részvételével, melyen a hallgatók és az oktatók a gyógyszerészképzés jövőjéről beszélgettek, lehetőséget adva ezzel diákoknak arra, hogy célirányosan kifejezzék véleményüket ebben a számukra kulcsfontosságú ügyben.

A workshopok közti szünetben szakmai kiállítás is várta az érdeklődőket, ahol több ipari és szakmai szervezet képviseltette magát, lehetőséget nyújtva arra, hogy a hallgatók személyesen tegyék fel kérdéseiket, és első kézből, hiteles forrásból kapjanak rá választ. A kiállításon több támogató szolgáltatásaival segítette a rendezvény lebonyolítását. Segítségüknek köszönhető, hogy ez a Találkozó ilyen formában, és ilyen magas szakmai színvonalon jöhetett létre.

A szombati nap zárásaképp egy fantasztikus borvacsorára került sor a pécsi egyetem főépületének aulájában, ahol résztvevők a környék borvidékeinek legkiválóbb boraival ismerkedhettek meg ízletes kísérő fogásokkal társítva, a legszerencsésebbek pedig akár meg is nyerhették a megkóstolt borokat.

Vasárnap délelőtt az érdeklődők bepillantást nyerhettek a HuPSA működésébe, ugyanis ekkor zajlott a szervezet éves közgyűlése, melynek során megválasztásra került az új vezetőség. Ezzel párhuzamosan egy képzéshelyek közötti focibajnokság is megrendezésre került, ahol a játékosok megcsillogtathatták labdakezelési tudásukat.

A vasárnap délelőtti programok után a Találkozó résztvevői naprakész és hasznos ismeretek, valamint számtalan felejthetetlen emlék birtokában távoztak Pécsről. Az eddigi visszajelzések alapján a börze megítélése kiemelkedő úgy a szervezés tekintetében, mint a szakmai programok minőségében. Búcsúzáskor a távozók fájó szívvel hagyták el Pécset, ahol pár nap alatt életre szóló barátságok köttettek, illetve egész sorsokat meghatározó impulzusok érték a résztvevőket, eddig nem ismert lehetőségekkel gazdagítva a gyógyszerészhallgatókat a jövőjüket illetően.

Budapest, 2017. február 28.

2017-börze-kepekben