SEP beszámoló 2017 – Németh Zsófia

SEP Beszámolók
2017. szeptember 24 - 20 : 54
SEP beszámoló 2017 – Németh Zsófia

A negyedévet követő záróvizsga előtti gyakorlat első felét, 4 csodálatos hetet töltöttem el Máltán 2017.07.08-08.05. között. Csak ajánlani tudom, próbáljátok ki Ti is, hogy milyen külföldön megcsinálni egy nyári gyakorlatot. Amíg kint vagytok, szinte észre sem fogjátok venni, hogy kötöttségeket teljesítetek. Úgy repül el egy hónap a gyakorlat idejéből, hogy közben álmaitok nyaralásán vesztek részt. Mi több, miután a vizsgaidőszakot kipihenve, friss élményekkel gazdagodva hazaértek, az itthoni rendszerben eltöltendő további 5 hét is az újdonság varázsával fog hatni Rátok, ezáltal egész nyárra garantálhatjátok magatok számára a szórakozást.

Talán már feltűnt Nektek, hogy nem adtam meg pontosabb helyszínt az országon belül. Ennek az az oka, hogy területileg tekintve, Málta, mind a négy szigetét (2 lakott és 2 lakatlan) egybevéve is kisebb, mint a magyar főváros, Budapest, így egy hónap alatt ügyes szervezéssel könnyen be lehet utazni az egészet. A gyakorlatra elkísért a húgom is. Ha Ti is szeretnétek társasággal utazni, könnyen találhattok nyári kisegítő munkát a társatok számára egy ajándékboltban vagy étteremben arra az időre, amit a patikában töltötök. Tehát mi közösen jártuk be Máltát. Szállásul a helyi egyetem egyik kollégiumát választottuk Lijában, nagyjából az ország középső részén. Ne ijesszen meg Benneteket a kollégium kifejezés, Máltán az ilyen helyekhez úszómedence, étterem és belső kisbolt is tartozik.

A patikám az egyik északi üdülőközpont, Bugibba tengerpartján kapott helyet. A kirakat üvegén keresztül látni lehetett a tenger hullámait. Választhattam, hogy a délelőttöt vagy a délutánt szeretném-e bent tölteni a patikában, szóval szabadidőnkben reggelente kirándulni, estefele strandolni jártunk. Megismertük a főváros, Valletta nevezetességeit, majd a tengerről is megcsodáltuk a város méltán híres látképét. Ellátogattunk a régi fővárosba, Mdinába, és felfedeztük a déli halászfalut, Marsaxlokkot. Egy napot eltöltöttünk Gozón, az északi szigeten, és egy hajótúra alkalmával felkerestük a filmhelyszínként is ismert Kék lagúnát.

A patikarendszer sokban különbözik a magyarországitól. Valójában drogériákról van szó, tehát a gyógyszerek mellett árulnak étrend-kiegészítőket, tusfürdőket, dezodorokat, sminkfelszerelést, stb. Magisztrális gyógyszereik nincsenek, viszont a krónikus betegek számára létezik egy állami finanszírozású gyógyszerkeret, amelyhez külön nyilvántartást kell vezetni, illetve naponta kétszer egy órán át orvosi ellátást biztosít egy doktor a gyógyszertár rendelőjében.

Van néhány dolog,  amire talán nem árt, ha figyelmeztetlek Benneteket: Máltán az Angliára jellemző bal oldali közlekedés lett bevezetve, beletelik néhány hétbe mire ezt megszokja az ember. Tipikus mediterrán ország, és ezt nem csak a kristálytisztán kék vizű tenger és a sárga homokkő épületek támasztják alá, hanem a legtöbbször késve érkező, sokszor turistákkal teletömött buszjárataik is, amelyekre felszállni csak akkor lehet, ha még időben integetünk a sofőrnek.

Itt kell néhány szót szólnom az anyagiakról is. Az élet Máltán általánosságban nem drágább, mint Magyarországon. Kivétel ez alól talán az egyhetes buszbérlet, amely 21€‑ba, és a fagyi, amiből egy gombóc 2€‑ba kerül. Továbbá figyelni kell arra is, hogy a csapvíz nem alkalmas fogyasztásra, így az ásványvizet is bele kell kalkulálni a költségekbe. Azonban nem kell megijedni, vannak boltok, ahol a vásárlással pontokat lehet gyűjteni, majd a pontokért, kvázi ingyen, ásványvizet szerezni.

A nyelvi akadályoktól sem kell tartani. Máltán hivatalosan két nyelvet beszélnek a máltait és az angolt, de mivel sokáig az olasz volt az ügyintézés nyelve, ezért még mindig sokan megértik azt is. Általános, közepes szintű angol nyelvtudással könnyedén el lehet boldogulni.

Összegzésként elmondhatom, egy Máltán töltött hónap alatt csodálatos élményekkel lehet gazdagodni.

Remélem, mostanra már Ti is kedvet kaptatok az utazáshoz. Ha olyan helyre vágytok, ahol mindig süt a nap, és mosolyognak az emberek, akkor megtaláltátok a megfelelőt. Málta romantikus városkái, csodálatos tengerpartjai, zöldellő parkjai és az egymásba fonódó, tűzijátékokkal tarkított ünnepségei olyan élményeket nyújtanak, amelyet kár lenne kihagyni. Mi már a visszautunkat tervezgetjük.