Készül az ország első interaktív online TűTérképe

Cikk
2020. október 21 - 11 : 54
Készül az ország első interaktív online TűTérképe
Imre Attila Imre Attila

A lakosság fele - hibásan - azt gondolja, hogy a használt tűket a patikába kell visszavinni - derült ki egy 2019-es reprezentatív piackutatásból. Mindössze a magyarok 28%-a cselekszik helyesen és adja le ezeket a veszélyes hulladéknak számító eszközöket a jogszabály szerint meghatározott helyeken, a rendelőintézetekben. Ennek az aránynak a javításán dolgozik a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület csapata, akiknek aktuális projektje Magyarország első online TűTérképének létrehozása.

A fiatal gyógyszerészekből és gyógyszerész-hallgatókból álló csapat a tudatos gyógyszerhasználat fejlesztését tűzte ki céljául. “A 2019-es reprezentatív piackutatásunk adataiból és az egészségügyben - főleg gyógyszertárban -  dolgozó szakemberek visszajelzéseiből egyértelműen kiderült, hogy Magyarországon a használt injekciós tűk leadása komoly kihívás elé állítja a pácienseket és a szakmát egyaránt.” - nyilatkozta Dr. Kulcsár Nikolett, a projekt vezetője.

Az egyesület online platformjaira egyre több kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol és hogyan lehet leadni a használt tűket. Így született meg az interaktív, online TűTérkép ötlete, amely egy olyan különleges adatbázis, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb található ellenőrzött tűleadási pontot és az odavezető útvonalat.

A használt injekciós tűk kapcsán a többség először a kábítószer-használókra gondol, azonban a TűTérkép nem csak rájuk koncentrál. Rengeteg betegcsoport van ugyanis, akiket érint ez a probléma: gondoljunk például a császármetszésen átesett édesanyákra, a cukorbetegekre vagy például a csonttörés után lábadozókra. Több mint százezren vannak azok Magyarországon, akik naponta használnak intravénás vagy subcutan adagolású gyógyszereket. Az injekció beadása után a veszélyes hulladéknak minősülő tűket sokan a kommunális hulladékba dobják, vagy megpróbálják visszavinni a patikába, azonban egyik megoldás sem helyes. A használt tűket a rendelőintézetekben és kórházakban kihelyezett speciális gyűjtődobozokba kell elhelyezni, azonban jelenleg nem létezik Magyarországon olyan felület, ahol a betegek tájékozódhatnának a helyes eljárásról és arról, hogy pontosan hol adhatják le a használt fecskendőket.

imagepng-1634412451-8

A TűTérkép fejlesztése jelenleg is folyamatban van. A főként gyógyszerészekből álló csapat tagjai - akik közül többen a Semmelweis Egyetem jelenlegi vagy volt hallgatói - nem csak a korábban említett kutatási adatokra támaszkodva kezdtek bele a térkép fejlesztésébe, hanem az ismerősök és social media követőik visszajelzései alapján is azzal szembesültek, hogy egy ilyen hiánypótló felületre szükség van. Az önkéntesekből álló csapat előbb felkeres minden kórházat és rendelőintézetet, majd egyeztet a kontaktaszemélyekkel a tűgyűjtő dobozok pontos helyét illetően. Az ellenőrzött adatokat folyamatosan viszik fel a TűTérképre, ahol nem csak a cím és a telefonszám szerepel, hanem az is, hogy az adott épületen belül pontosan hol található a használt fecskendők tárolására alkalmas speciális gyűjtődoboz.

image-1png-1634412463-5

Bár a hatályos jogszabályok - 11/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet és 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet -  alapján minden járó-és fekvőbeteg ellátónak rendelkeznie kell lakossági tűgyűjtővel, sajnos ez a gyakorlatban nem mindenhol valósul meg. Éppen ezért a Tudatos Gyógyszerhasználat csapatának célja nem csak az, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék a pontokat, hanem az is, hogy felhívják a figyelmet ennek fontosságára, így ösztönözve az egészségügyi intézményeket egy esetleges gyűjtőpont kihelyezésére.

A TűTérkép használata egyszerű, ingyenes és mindenki számára könnyen elérhető. A felhasználók helyzetüket megadva láthatják a hozzájuk legközelebb eső gyűjtőpontokat, megtervezhetik az útvonalukat majd ingyenesen leadhatják a használt tűiket.

A tűtérkép a http://bit.do/tuterkep2020 linken érhető el, azonban hamarosan saját weboldalt is kap!