Börze 2016

Programok
2016. January 30 - 02 : 02
Börze 2016

Idén februárban a Semmelweis Egyetem adott otthont a Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozójának

Közel 400 hallgató és több mint 30 előadó vett részt a február végén tartott, háromnapos VII. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján és Gyógyszerészbörzén, ahol a résztvevők megismerkedtek a szakma különböző irányzataival, segítséget kaptak a diploma utáni orientációt illetően, illetőleg tovább mélyítették a különböző egyetemek  gyógyszerészhallgatói közti baráti viszonyt. A nagysikerű esemény csúcspontja a szombat este tartott gála volt.

A magyar nyelvű orvosi egyetemeken tanuló gyógyszerészhallgatók egyik legfontosabb eseménye az évente megrendezésre kerülő Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerészbörze. A rendezvénynek minden évben más várost ad otthont, az idén VII. alkalommal, 2016. február 19-21. között tartott találkozó házigazdája ezúttal a budapesti Semmelweis Egyetem volt. A színvonalas szakmai programot a hazai gyógyszerészet legjobbjai biztosították. Az eseményt közel 400 érdeklődő részvételével tartották.

A programsorozat pénteken vette kezdetét egy esti partival. Itt a vidéki hallgatók – a szállásuk elfoglalása után -, az utazás fáradalmait elfelejtendő, megismerkedhettek a további résztvevőkkel, illetve üdvözölhették rég látott ismerőseiket. Az összejövetel különlegessége a résztvevők által viselt fehér laborköpeny volt, mellyel a gyógyszerészhallgatók elhivatottságukat demonstrálták a tanulmányaik és a szakma iránt.

A találkozó hivatalos része szombaton reggel dr. Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem dékánasszonyának megnyitójával kezdődött. Ezt követően beszédet mondott az esemény két főszervezője, dr. Kocsis Janka, a HuPSA elnöke, illetve Pálla Tamás, az egyetemi HÖK elnöke is.

Az ünnepélyes megnyitót követő plenáris előadások során a szakma elismert képviselői igyekeztek széleskörű ismeretet adni hallgatóiknak saját területükről, majd két workshop sáv következett, ahol kisebb létszámú közönség nyerhetett betekintést egy-egy specifikusabb témába. A szakmai előadásokat tréningek színesítették, melyek a jelentkezők személyes kompetenciáinak fejlesztését célozták meg többek között a konfliktuskezelés, az angol nyelvű time management vagy a public speaking területén.

A workshop szekciók programjaival párhuzamosan az érdeklődők részt vehettek egy gyárlátogatáson az Egis Gyógyszergyár Zrt. budapesti üzemében, ahová külön busz vitte a látogatókat, akik személyesen is tapasztalatot nyertek arról, ami a korábbi előadásokon már elhangzott a hazai gyógyszergyártással kapcsolatban.

A szombati nap során két kerekasztal beszélgetés is megrendezésre került. Az első az egyetemek elvégzése során teljesítendő nyári gyakorlatok témáját járta körül három egyetem, illetve a szakmai és a hallgatói szervezetek vezetőinek részvételével. A második beszélgetés az orvos-tudományi egyetemek különböző karain működő hallgatói egyesületek mélyebb együttműködését szándékozott megalapozni.

Az előadások, illetve a workshopok szüneteiben szakmai kiállítás is várta az érdeklődőket, ahol több ipari és szakmai szervezet képviseltette magát, lehetőséget nyújtva arra, hogy a hallgatók személyesen tegyék fel kérdéseiket, és első kézből, hiteles forrásból kapjanak rá választ. A kiállításon több támogató szolgáltatásaival segítette a rendezvény lebonyolítását. Segítségüknek köszönhető, hogy ez a Találkozó ilyen formában, és ilyen magas szakmai színvonalon jöhetett létre.

Az idei Találkozó egyik újítása volt, hogy külföldi egyetemek hallgatói szervezeteinek képviselői is meghívást kaptak rá, illetve külföldi hallgatók számára is nyitva állt a lehetőség a jelentkezésre. A külhoni látogatók részére a workshopok között speciális angol nyelvű képességfejlesztő tréningek kerültek megrendezésre.

A legnagyobb szabású eseménynek minden kétséget kizáróan mégis a szombat este tartott gálavacsora számított, mely – a délelőtti programokhoz hasonlóan – a Semmelweis Egyetem egyik legújabb, legmodernebb épületében, az Elméleti Oktatási Központban került megrendezésre. A vacsora tekintélyét emelendő a hölgyek kisestélyiben, míg urak sötét öltönyben jelentek meg. A gálán ültetett állófogadás keretében a vendégek a svédasztalos kínálatból a számukra leginkább szimpatikus fogást választva, tizenkét fős asztaloknál fogyaszthatták el az ízletes ételeket. A gála fényét jelenlétükkel az előadók, illetve az egyetemek vezetői is növelték.

Vasárnap délután a résztvevők számtalan feledhetetlen élménnyel gazdagodva tértek haza otthonukba, jó hírét keltve a találkozónak. Az eddigi visszajelzések alapján a börze megítélése kiemelkedő úgy a szervezés tekintetében, mint a szakmai programok minőségében. Búcsúzáskor a résztvevők elégedetten és kissé fájó szívvel hagyták el Budapestet, ahol pár nap alatt rengeteg új ismerettel gazdagodtak és jó néhány új ismerősre tettek szert.

Budapest, 2016. február 23.

https://borze2016.wordpress.com/