SEP beszámoló 2017 - Vécsi Emese

SEP Beszámolók
2017. September 23 - 22 : 14
SEP beszámoló 2017 - Vécsi Emese

A nyári gyakorlatom felét (2 hetet) Angliában, Leicesterben töltöttem. Közforgalmú gyógyszertárat jelöltem meg az első helyen, és sikerült is oda bejutnom. Érdekes volt meglátni, hogyan működik ott a rendszer. Ami a legszembetűnőbb különbség a hazaihoz képest, hogy a gyógyszereken kívül rengeteg mást is árulnak ott. Az ortopéd segédeszköztől kezdve az édességig sok minden megtalálható. Illetve, ami úgymond a háttérben máshogy zajlik, az a gyógyszerkiadás. Az orvos átküldi a receptet a beteg által választott gyógyszertárnak, ott kinyomtatják, és összeállítják kis csomagokban. Egyébként nagyon sok asszisztens dolgozik ott, és minden műszakban csak egy vagy két gyógyszerész, akik az összeállított csomagokat még egyszer leellenőrzik, hogy biztosan a megfelelő mennyiséget és hatáserősséget kapja az adott szerből a beteg. Jellemző még az is, hogy ha például az orvos egy hónapra 28 szemet rendel, és a gyári csomagolásban 30 szem van, akkor levágnak belőle kettőt és egy külön dobozban adják ki. Az orvos pontos utasításait is szintén kinyomtatják, és ráragasztják a gyógyszeres dobozra (úgynevezett label-ök). Hivatalosan csak megfigyelő lehettem volna, gyakorlatilag mindent csináltam. Nagyon barátságos, kedves és segítőkész volt velem mindenki. Naponta hat órát kellett dolgoznom, 9-től 15: 30-ig, de kaptam fél óra ebédszünetet. Nagyon élveztem az ottani munkát, hiszen tényleg jó volt a hangulat. A többi cserediák közül ketten dolgoztak még közforgalmú gyógyszertárban, a többiek az egyetemen kutattak.

A szállás picit drága volt, de maximálisan meg voltam vele elégedve. Egy diákszállón találtak nekünk helyet, ahol a többiekkel együtt laktunk. Mindenkinek volt külön szobája, és 6 emberre jutott egy közös konyha és fürdőszoba.

Mi összesen 8-an voltunk. Egy fiú Szerbiából, egy Egyiptomból és egy Portugáliából, két lány Spanyolországból, egy Lengyelországból és egy Romániából. Az egy picit hiányzott, hogy az ottani szervezők egyszer sem látogattak meg minket, és nem szerveztek programokat, viszont mi annál jobban feltaláltuk magunkat. Nagyon szuper csapat jött össze, nyitott és pozitív gondolkodású emberek, akikkel remekül el lehetett beszélgetni. Meg persze ott volt a közös érdeklődés: a gyógyszerészet. Szerveztünk magunknak programokat: egyszer elmentünk piknikelni, voltak akik hétvégén utazgattak, városnéző sétára mentünk, egyszer-kétszer buliba is eljutottunk, vagy esténként csak beültünk egy pubba meginni valamit. Egy este pedig megbeszéltük, hogy közösen vacsorázunk, de mindenki készít valamit a saját nemzetére jellemző ételt, és mindannyian megkóstoljuk. Két hét nem sok, de nagyon a szívemhez nőttek ezek az emberek, azóta is tartjuk a kapcsolatot, és remélem a jövőben viszontlátom még őket.

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a programban, szuper kis csapat jött össze, remek embereket ismerhettem meg, barátokat szereztem, belekóstolhattam az ottani gyógyszertári munkába, és persze élményekkel telve tértem haza. Szerintem mindenkinek ki kellene próbálnia ezt, ha van rá lehetősége. Kicsit ijesztőnek, hosszadalmasnak, és bonyolultnak tűnhet jelentkezni, de megéri végigcsinálni! Remek tapasztalat!

kc3a9p3jpg-1633556303-5
Join Our Newsletter

So that you don't miss any of our events!

Loading...