SEP beszámoló 2018 – Gulyás Regina és Nagy Noémi

SEP Beszámolók
2019. August 25 - 09 : 39
SEP beszámoló 2018 – Gulyás Regina és Nagy Noémi

Adott két szőke, kultúrsokkra éhező lány. Célország: Jordánia, főváros: Amman. Időtartam: 4 hét. Tehát mi azon szerencsések közé tartozunk, akik a SEP által valóra válthatták nagy álmukat, mind szakmailag mind emberileg, hiszen egy teljes hónapot tölthettünk ebben az izgalmas, mindig kedves meglepetéseket rejtő országban.

A szakmai gyakorlatunkat egy magán kórházban töltöttük klinikai gyógyszerészek mellett, a délutánokat és a hétvégéket pedig utazással és városnézéssel töltöttük.

Ajánljuk-e a Közel-Keletet gyakorlati helyként? Naná! Az ott töltött egy hónap életünk egyik legnagyobb élménye. A kedvesség és törődés, amit a helyiektől kaptunk semmihez sem fogható. Bárki mellett haladtunk el az utcán, első dolga volt, hogy üdvözölt, érdeklődött. A SEP csapat mindenben segített, és folyamatosan programokkal láttak el minket. Összesen tízen voltunk, négy francia, három algériai, egy angol, és mi ketten magyarok. Főbb úticéljaink közé tartozott a Petra, Wadi Rum, Jerash, valamint a Holt-tenger. Sosem unatkoztunk, és a kommunikáció miatt sem kellett aggódnunk, mindig megértettük egymást még a kórházban is.

Az egyik legnagyobb pozitívuma ennek a programnak, hogy a helyiekkel együtt fedezheted fel a várost, és így egy kicsit te is helyinek érezheted magad. Bár az Uber és taxi sofőrök is rengeteg kalandos élményt nyújtottak, mégis -egyetlen- negatívumként felhoznánk a tömegközlekedés hiányát. Természetesen a jordán csapat többször elfuvarozott minket egy-egy közös programra, így nem kellett minden esetben a taxira hagyatkozni.

A kint töltött egy hónap alatt egy nagyobb apartmanban voltunk elszállásolva, így sikerült nagyon hamar és nagyon könnyen megismerni egymást és életre szóló barátságokat kötni. Mindezek mellett sikerült megismernünk az arab nyelvet, és kultúrát, valamint az ottani ízvilágot. A hőmérséklet körülbelül annyi, mint itthon nyáron, 30-35 °C, viszont a levegő páratartalma 0, emiatt jóval elviselhetőbb, mint az itthoni meleg. A naptej viszont kötelező kellék, ugyanis kint nem igazán lehet kapni. Ami miatt mi a leginkább izgultunk, az az öltözködés volt. Próbáltunk olyan ruhákat begyűjteni, amiben nem lesz annyira melegünk, viszont tiszteletben tartjuk a muszlim hagyományokat, tehát takarja a vállunk, és legalább térd alá ér. Bár két hét után teljesen nyilvánvaló volt, hogy túlizgultuk, és teljesen normális volt turistaként úgy öltözni, mint itthon, mégis jobban éreztük magunkat, amiért tiszteletben tartottuk az ottani szokásokat.

Összességében hihetetlenül szerencsésnek érezzük magunkat, hogy egy ekkora élménnyel gazdagodhattunk. Feltétlenül ajánljuk mindenkinek, aki még a célországon gondolkodik, hogy ne féljen jelentkezni Jordániába. Mi mindenképp visszamegyünk még, ha másért nem, a csodálatos emberekért, no meg hummusért és falafelért biztos!

nagy-noemijpg-1633557258-4
nagy-noemi2jpg-1633557258-4
Join Our Newsletter

So that you don't miss any of our events!

Loading...